Acizii prietenii nostri sau dusmani nostri?

Astazi vreau sa vorbesc despre un subiect foarte abordat in ultima vreme, iar acela este acizi, mai exact acizii de fructe care se folosesc in produsele cosmetice.

Ai nevoie de multe ore de studiu pentru a invata pas cu pas cum sa introduci acizi in rutina ta de skin care, totul se face treptat, asta este cel mai important aspect pe care trebuie sa-l stii. Sunt sute de articole pe internet de unde te poti informa, deci nu face nimic de capul tau.

Dupa ce te-ai informat bine, ai nevoie de luni bune de testare sa intelegi exact cum functioneaza ei, fiecare ce face si cum actioneaza asupra tenului tau, dupa cum stim bine toate tenurile sunt unice, o regula importanta ce imi functioneaza mie e posibil tie sa nu iti functioneze asa bine sau deloc. De aceea am spus luni de testare, pentru ca rezultatele, la unele persoane pot fi imediate, iar la altele pot aparea in 1-2-3 luni, depinde de ce acid vorbim, sau ce produs.

Acizii de fructe (sau AHA) permit realizarea unor preparate ce aduc o serie de beneficii oricărui tip de ten. Termenul ”AHA” desemnează acizii alfa hidroxilați (Alpha Hydroxy Acides). Aceștia sunt derivați în principal din zaharurile fructelor. Principalii acizi din fructe sunt acizii lactic, malic, glicolic, citric și tartric.

Cei mai cunoscuți sunt acizii glicolic și lactic, deoarece au o capacitate deosebită de a pătrunde în piele și sunt în mod curent utilizați pentru efectul exfoliant (peeling). Preparatele exfoliante îmbunătățesc aspectul general al pielii, redau strălucirea naturală a tenului, estompează imperfecțiunile de suprafață, ameliorează petele pigmentare și reduc profunzimea ridurilor. 

Desi AHA si BHA sunt ambii acizi, sunt folositi pentru diferite probleme. Pe langa faptul ca face loc celulelor noi si sanatoase, AHA stimuleaza productia de colagen pentru a ajuta la diminuarea liniilor fine, a ridurilor si a hiperpigmentarii. Daca ai o piele uscata si terna, AHA sunt o modalitate excelenta de a exfolia stratul superior al pielii fara a o usca si mai tare.

BHA patrunde in piele pentru a curata excesul de sebum din pori si ajuta la vindecarea petelor, acneei si a excesului de sebum. Asa se explica de ce majoritatea produselor pentru acnee contin acid salicilic. Deci, daca ai un ten mixt si predispus la acnee, BHA ti se potriveste.

Dr. Sperling recomanda utilizarea ambilor acizi (nu in acelasi timp!) in rutina de seara, dupa demachiarea si curatarea tenului, deoarece acestia cresc sensibilitatea pielii la lumina sooarelui. In timpul zilei, trebuie sa aplici neaparat o crema cu SPF 50+

FOARTE IMPORTANT DE STIUT Acidul salicilic (BHA) este interzis in sarcina si alaptare, dar acidul glicolic si cel lactic pot fi folositi de oricine.

Diverse studii indică faptul că aplicarea regulată îndelungată (4 – 6 luni) a compozițiilor ce conțin AHA, favorizează netezirea ridurilor fine, diminuarea profunzimii celor adânci și deschiderea culorii zonelor hiperpigmentate.
Contrar acidului retinoic care este un agent de peeling puternic și poate provoca arsuri, acizii din fructe sunt în general bine tolerați de piele.

Ce beneficii avem daca folosim acizii AHA: anti-aging, antirid, diminueaza profunzimea ridurilor, netezeste pielea, exfoliant chimic, regenerator, promoveaza reinnoirea celulara si sinteza colagenului, sporeste elasticitatea cutanata, estompeaza petele pigmentare și imperfectiunile pielii, favorizeaza mentinerea unui nivel optim de hidratare cutanata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *