Cele 7 minuni ale lumii moderne

Coloseumul din Roma

Colosseumul este un monument turistic aflat in centrul Romei vizitat de foarte mulți turiști din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat in Italia

Colosseumul este situat la est de Forumul Roman. Construcția a început sub conducerea împăratului Vespasian în anul 72 d. Hr. și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. sub conducerea succesorului său și moștenitorul Titus. Alte modificări au fost făcute în timpul domniei lui Domitian (81-96). Acești trei împărați sunt cunoscuți sub numele de dinastia Flaviană, iar amfiteatrul a fost numit în limba latină pentru asocierea cu numele de familie (Flavius).

Colosseumul ar putea avea, este estimat, între 50.000 și 80.000 de spectatori având o audiență medie de aproximativ 65.000; a fost folosit pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, cum ar fi bătălii maritime pentru o scurtă perioadă de timp, când hipogeumul a fost în curând completat cu mecanisme de susținere a celorlalte activități, vânători de animale, execuții, reînnoiri ale unor bătălii celebre și drame bazate pe mitologia clasică. Clădirea a încetat să fie folosită pentru divertisment în epoca medievală timpurie. Mai târziu a fost refolosită în astfel de scopuri, cum ar fi locuințe, ateliere, cartiere pentru o ordine religioasă, o cetate, o carieră și un altar creștin.

Deși a fost ruinat parțial din cauza pagubelor provocate de cutremure și hoți de piatră, Colosseum este încă un simbol iconic al Romei Imperiale și este listat ca una dintre Cele șapte minuni ale lumii. Este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune torchlită “Calea Crucii”, care începe în zona din jurul Colosseumului

Colosseumul este de asemenea prezentat pe versiunea italiană a monedei euro de cinci cenți.

foto credit: Marian Ionescu

sursa: Wikipedia

Templul de la Taj Mahal

Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.
Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.
Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.
In prezent, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.

 

Obiectivul arheologic de la Petra

Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului.
Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, site-ul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.
Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea de catre romani, a stapanit aceasta regiune.

 

Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro

Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.
Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.

Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento (“Saptamana Monumentului”) pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea.

foto credit: Diego Tovar

Ruinele incase de la Machu Picchu

Ruinele orasului Machu Picchu, descoperite de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de est al Anzilor si coboara in padurile amazoniene.
In vreme ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand “vechiul pisc” in limba Quechua) era cel mai adorat loc sacru din acele timpuri.
Circa 610 metri deasupra, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si a aproximativ 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Multe dintre caramizile care cantaresc in jur de 50 de tone sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.
Fara indoiala, Machu Picchu repezinta un exemplu de arhitectura si inginerie tehnica.

 

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este unul dintre obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemenea unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Constructia sa a inceput in perioada Statelor Combatante, cu peste 2.000 de ani in urma.
Dupa reunificarea Chinei de catre primul imparat al dinastiei Qin (anii 221-206 i.H.), Shi Huangdi, toate portiunile de zid au fost unite, formand un zid cu o lungime de peste 5.000 de km. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.
Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul VII i.Hr. si pana in vremea dinastiei Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Marele Zid chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1987.

 

Piramida de la Chichen Itza

Fosta cetate maya de la Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.H. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta “locul de langa rai, unde salasluiau zeii”.
In secolul al XIX-lea monumentul era acoperit de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra.
Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei.
Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan – la mayasi sau Quetzalcoatl – la azteci (nume insemnand “sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *