Crezi ca esti in viata doar pentru ca respiri? – Rumi

 Crezi ca esti in viata doar pentru ca respiri?
Sa iti fie rusine daca traiesti intr-un mod atat de limitat.
Nu trai fara Dragoste, ca sa nu te simti mort.
Mori in Dragoste si vei trai pentru totdeauna.

 

Ce este Otrava?

Orice este mai mult decat ceea ce avem nevoie este Otrava. Poate fi Putere, Bogatie, Foame, Ego, Lacomie, Lene, Iubire, Ambitie, Ura sau orice.

Ce este Teama?

Neacceptarea faptului ca nimic nu este sigur pe lumea aceasta. Daca acceptam acea nesiguranta, devine aventura.

Ce este Invidia?

Neacceptarea binelui care exista in ceilalti. Daca acceptam acel bine, devine inspiratie.

Ce este Mania?

Neacceptarea lucrurilor care sunt dincolo de puterea noastra de control. Daca o acceptam devine toleranta.

Ce este Ura?

Neacceptarea unei persoane asa cum este ea. Daca o acceptam neconditionat, devine dragoste!

 

Cine a fost Rumi?

Rumi este cel mai renumit poet persan sufit si cel mai indragit poet mistic al tuturor timpurilor. A trait in secolul XIII, in Persia (Iran) , apoi in Konya, Turcia,  intr-o perioada efervescenta din punct de vedere spiritual, cultural si artistic. Opera sa a ramas ca o mostenire nepretuita pentru intreaga umanitate, iar ordinul „Mevlevi” al dervishilor dansatori ii duce mai departe entuziasmul pentru cautarea lui Dumnezeu.

Probabil ca ai citit cel putin o data una dintre poeziile lui, sau poate ca esti un cititor devotat al operei lui. Oricum, cu siguranta te vei bucura sa afli mai multe despre viata lui, intamplarile care i-au marcat viata spirituala, intalnirile cu maestrii spirituali, transformarea si cateva opere selecte.

Poemele mistice ale lui Rumi au puterea de a deschide inimi, de a trezi constiinte si de a ne pune in legatura cu adevarul cel mai intim din noi, iubirea.

Dar, Rumi nu vorbeste despre o iubire oarecare, asa cum vedem astazi in versurile tuturor cantecelor de la televizor. El vorbeste despre iubirea suprema fata de Cel Iubit, Dumnezeu, si despre iubirea Lui fata noi. Poeziile lui ne pun intrebari care patrund adanc in suflet si care ne indeamna sa contemplam

 

15 INVATATURI ALE LUI RUMI PENTRU A TREZI LA VIATA DRAGOSTEA DIN SUFLETUL TAU

1. Vreau sa cant precum canta pasarile. Fara sa-mi fac griji ca ma poate auzi cineva sau de ceea ce pot gandi altii despre mine.

2. Stii ce esti? Esti manuscrisul unei scrisori divine. Esti o oglinda ce reflecta un nobil chip. Universul nu se afla in afara ta. Priveste in interiorul tau, tot ceea ce iti doresti sa fii, tu deja esti.

3. Nu te multumi cu povesti, cu modul in care au mers lucrurile pentru altii. Dezvaluie-ti propriul mit.

4. Doar cu inima poti sa atingi cerul.

5. Sarcina ta nu este sa cauti dragostea, ci pur si simplu sa cauti si sa gasesti toate barierele dinauntrul tau pe care le-ai construit impotriva ei.

6. Alunga de la tine umbra ingrijorarii. Gandeste-te la Cine a creat gandul. De ce sa ramai in inchisoare,cand usa este larg deschisa?

7. Daca te-ai cunoaste pe tine insuti fie si pentru un moment, daca ai putea intrezari cea mai frumoasa fata pe care o ai, atunci nu ai mai dormita atat de profund in casa de lut. De ce nu te-ai muta in casa ta plina de bucurii si stralucire in fiecare colt? Tu esti purtatorul secret de comori, si asa ai fost intotdeauna. Nu ai stiu asta?

8. Ridica-ti cuvintele, nu vocea. Ploaia este cea care face florile sa creasca, nu tunetul.

9. Te-ai nascut cu aripi, de ce preferi sa te tarasti prin viata?

10. Cand faci lucrurile cu tot sufletul, simti un rau miscandu-se in tine, o bucurie. Cand ceea ce faci vine din alta parte, sentimentul dispare.

11. Intr-o zi, cand vantul este perfect, puteti naviga, pentru ca lumea este plina de frumusete. Astazi este o astfel de zi.

12. Calatoriile aduc puterea si dragostea inapoi in viata ta.

 13. Despartirile nu sunt decat pentru cei ce iubesc cu ochii. Pentru cei ce iubesc cu inima si cu sufletul, nu exista separare.

14. Cauta intelepciunea care iti va dezlega nodul. Cauta drumul care iti cere intreaga fiinta.

15. Omul cu pacea in suflet e cel care nu e ingrijorat sa aiba mai mult sau mai putin. Dezlegat de nume si faima, el este liber de durerea din lume.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *