Cel mai mare si cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa

Spre rusinea mea, in weekend a fost prima oara cand am vizitat Muzeul Astra din Sibiu dar ma bucur totusi ca am avut doua zile intregi pentru a-l explora pe indelete pe tot si cand zic tot vorbim de 96 ha,  din care expozitia propriu-zisa ocupa 42 de hectare, nu degeaba este declarat cel mai mare muzeu in aer liber din Europa.

Nu am vizitat intamplator, weekendul trecut, am venit special pentru ca Muzeul ASTRA a sarbatorit Centenarul României printr-o serie de reconstituiri istorice, ateliere culinare și meșteșuguri sub tema Țăranul român de la Război la Unire. 

Taranul roman este personajul principal al evenimentelor care au generat actul Unirii de la 1918. Oltean, ardelean, moldovean, dobrogean, moț, muntean sau indiferent de zona de proveniență, taranul roman a luptat și, în repetate rânduri, și-a dat viața pentru idealul de care noi ne bucurăm în prezent: libertatea.

Am asistat la cele mai frumoase scenarii de reconstituire istorică, tradiții din viața țăranului  chemat la oaste,  atelierele culinare și spectacolul folcloric. 

Am savurat hrana soldatului – reconstituiri ale alimentatiei de front din Primul Război  Mondial, (paine de casa fierbinte, mancare de fasole la cazan, hrană rece din ranița soldatului, ciorba de cartofi cu afumatura la ceaun) nu pot sa descriu in cuvinte ce gust bun au avut, ma credeti ca nu am avut timp nici sa fac poze, s-a pus pe masa si intr-o clipita a disparut totul.

Cuvintele sincer sunt de prisos sper sa va fac curiosi prin pozele pe care vi le-am pregatit, iar cand mai treceti prin Sibiu sa nu uitati sa vizitati acest muzeu superb.

Aici gasiti si doua dintre casele ilustrate pe bancnotele romanesti, respectiv cea de 10 lei si cea de 200 lei.

Daca vrei sa va aduceti aminte de perioada scolii este perfect aici veti gasi si o scoala veche de 140 de ani, cu banci micute in care abia am intrat, cu o tabla de lemn vopsita cu negru si piesa de rezistenta, un catalog original din anul 1883, cu numele elevilor, data de nastere si bineinteles nota.

Facebook: Muzeul Astra

Site: Muzeul Astra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *