Vulcanii noroiosi

In cei aproape 30 de ani ai mei, ciudat, dar niciodata nu am ajuns aici in localitatea Berca, unde se afla vulcanii noroiosi, noroc cu al meu iubit, care a avut o idee excelenta intr-o sambata, sa dam o fuga “prin tara”. 

Daca ajungeti acolo si aveti o masina de teren, este pacat sa ratati Focurile vii din comuna Lopatari, drumul e impracticabil cu o masina normala si din cauza aceasta noi nu am ajuns.

Cu parere de rau va spun ca locul nu este deloc amenajat pentru un asa mare “dar” pe care Romania il detine, intrarea este 6 lei pentru adulti, o suma modica, dar care nu iti ofera absolut nimic, ca si conditii ma refer, preferam mai bine sa dau 15-20 lei dar sa am acces la mult mai mute informatii. Cum intri in partea dreapta este un panou unde sunt enumerate toate plantele care cresc imprejurul locului, dar care este foarte vechi deteriorat si abia mai poti deslusi ici colo cateva cuvinte.

Toaletele lipsesc, magazine cu suveniruri, magazine de unde poti cumpara o apa, un snecks lipsesc si ele, sa nu vorbesc despre informatiile si indicatiile pe care trebuie sa le stii, care sunt o multitudine si ele lipsesc. Bine ca avem internet si am intrat sa vedem din ce sunt facut acesti vulcani, care este ciclul lor de viata, ca altfel ne uitam, faceam o poza si plecam acasa, din pacate mai mult de atat nu ai ce face.

Va las mai jos cateva informatii si poze, chiar merita sa mergi sincer, e frumos, e altceva, dar inainte sa va documentati!!! [:))]

 

Termenul de „vulcan noroios„ este specific in literatura de specialitate. Definește o erupție lentă sau bruscă de noroi însoțită de emanații de gaze și uneori chiar de petrol.

Vulcanii noroiosi au fost remarcați pentru prima dată la noi în țară în zona localității Berca de către francezul H. Cognard în anul 1867 cu ocazia unor prospecțiuni petrolifere.

În lume, aproape un sfert din multitudinea vulcanilor noroioși sunt relaționați cu lanțul Alpino – Carpato – Himalaian. Ii gasim in Italia, Romania, zona Mării Negre, Azerbaijan și Pakistan.

Rezervatie naturală de tip geologic pe cca. 30 ha.,vulcanii noroiosi sunt localizati în Subcarpatii de Curbură , în localitatea Berca, jud. Buzău, fiind formati datorită eruptiilor de gaze din pământ, care antreneza spre suprafată nămol si apă. Cunoscuti în zonă sub denumirea de pâcle, vulcanii noroiosi au aceiasi structură ca si vulcanii adevarati, în interiorul lor producându-se procese similare. Altfel spus avem de-a face cu niste vulcani in miniatură la care conurile nu depăsesc 5 – 6m înaltime, iar adâncimea de la care este aruncată spre suprafata “lava” este mult mai mică. În final acelasi rezultat , adică o suprafată în mare parte aridă dar în acelasi timp spectaculoasă. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *